Green is the new Black
- Tu Estilo
- 19 mei 2020
- 5 minuten om te lezen
Lieve lezer,

Sta jij er wel eens bij stil of je kleding is gemaakt van milieuvriendelijke kledingstoffen?
Ik geef eerlijk toe dat ik zelf wel op de hoogte was van hoe kleding gemaakt wordt en dat het qua materialen beter zou kunnen.
Ik kocht stoffen die ik mooi vond, daarbij keek ik echter wel naar kwaliteit.
Iedereen die kleding maakt weet dat het zonde van je tijd is geweest wanneer een kledingstuk niet mooi valt door het gebruik van goedkope stof.
Maar deze tijd van verandering zet me toch aan het denken over wat ik nog beter kan doen voor het milieu en de wereld.
Dierlijke producten eet ik al vanaf mijn 16e niet meer, dus daarin draag ik mijn steentje al bij.
Maar ik ben me nu ook gaan verdiepen in welke materialen ik gebruik om kleding te maken en hoe deze materialen gemaakt worden en welke impact dit proces heeft op onze wereld.
De kledingindustrie is anno 2020 nog steeds enorm vervuilend.
Ik heb een tijdje gelden al besloten dat ik me niet meer wil laten verleiden door het kopen van "fast fashion" bij de grote modeketens.
Maar nu wil ik ook een begin maken met het gebruiken van materialen die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd.
Welke kledingstoffen zijn milieuvriendelijk?
Linnen

Linnen is een hele milieuvriendelijke stof.
Linnen wordt gemaakt van vlas en de meeste vlas wordt in Europa verbouwd, waar strenge milieuwetten gelden.
Biologisch geteeld vlas wordt geheel zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmes geproduceerd.
Alle onderdelen van de plant worden gebruikt tijdens de productie, wat het extra duurzaam maakt.
Om linnen te maken zijn geen chemicaliën nodig en bovendien is er ook heel weinig water voor nodig. Om maar even te vergelijken: voor een linnen blouse is 6,4 liter water nodig en voor dezelfde blouse gemaakt van katoen is 26 liter water nodig.
Linnen draagt erg luchtig, heerlijk koel in de zomer en is sterker dan katoen.
Koop dus vaker kleding van linnen (en probeer niet te denken aan het kreuken, zie dit maar als een natuurlijke uitstraling!)
Tencel (lyocell)

Tencel is nieuw en erg populair bij duurzame ontwerpers.
Tencel is een duurzame stof die gemaakt is van hout, meestal van eucalyptusbomen. Het is eigenlijk de merknaam van de vezel lyocell.
Dit materiaal is composteerbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor er een gesloten cirkel ontstaat en de stof volledig kan terugkeren naar de natuur.
Tencel is erg stevig en wordt vaak vergeleken met zijde, omdat het heel zacht en niet plakkerig aanvoelt.
Je kunt tencel wassen op dezelfde manier als katoen.
Je vindt tencel ook in de vorm van brei- en haakgaren, vaak vermengd met een ander plantaardig materiaal namelijk bamboe.
Biologisch katoen
Wist je dat biologisch katoen veel beter voor het milieu is dan ‘gewoon’ katoen?
Katoen wordt gemaakt van de pluizige bloemen van de katoenplant die als akkergewas verbouwd wordt in warme landen.
In de basis is biologisch katoen niet anders dan gewoon katoen, het verschil zit in de behandeling die deze katoen krijgt. Bij biologisch katoen wordt er namelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, dit zorgt er onder ander voor dat de boeren en katoenplukkers niet in aanraking komen met giftige stoffen.
Daarnaast blijft de grond beter vruchtbaar, waardoor er minder water nodig is. Het kost ongeveer 60% minder water om een T-shirt van biologisch katoen te produceren.
Gelukkig gebruiken steeds meer modemerken tegenwoordig biologische katoen.
Bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van biologisch katoen veel beter is dan van gewoon katoen, waardoor het langer meegaat!

Gerecycled katoen
Naast biologisch katoen heb je ook nog gerecycled katoen. Eigenlijk is dit nóg beter voor het milieu.
Jaarlijks wordt in Nederland 75 miljoen kilo textiel wordt ingezameld.
Zeker 65% hiervan kan worden gerecycled en dus opnieuw worden gebruikt voor kleding. Veel merken worden zich daar bewust van en daardoor komt er ook steeds meer "fair fashion" gemaakt van gerecycled katoen.
Mud Jeans is één van deze merken en produceert al jaren jeans die grotendeels zijn gemaakt van gerecycled katoen. Ook kan je bij dit merk je oude broeken inleveren, omdat zij die stoffen weer kunnen gebruiken voor het produceren van nieuwe kleding.
Hennep
Bij hennep denk je misschien als eerste aan de coffeeshop in de stad.
Maar wist je dat er ook kleding gemaakt wordt van de hennep plant.
Hennep is waarschijnlijk een van de oudste kledingstoffen die er bestaat. Er zijn bewijzen dat 300 jaar voor Christus er in China al hennep gedragen werd!
Vanaf de middeleeuwen tot ongeveer de tweede wereldoorlog was hennep bij ons in Nederland ook favoriet!
Hennep is één van de meest milieuvriendelijkste materialen.
Er wordt veel minder water gebruikt dan bij katoen en daarnaast is het veel sterker dan katoen, waardoor het langer mee gaat.

Ook bevat hennep geen microplastics, waardoor de stof geen impact heeft op de steeds groter wordende plastic soup. Kleding gemaakt van hennep is – net zoals linnen – lekker luchtig en ideaal voor in de zomer. Het enige nadeel van hennep is dat het soms wat stug kan zijn.
Bamboe
Bamboe wordt gebruikt voor diverse toepassingen en in kleding zie je het steeds meer

Om een stof te maken van bamboe wordt de binnenkant van de stengel en bladeren gebruikt.
Bamboe is een kadootje van moeder natuur.
Het is een duurzaam materiaal. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft.
Het enige wat bamboe nodig heeft om te groeien is zonlicht. Een bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleinere stammen aan.
Hierdoor vult een bamboe bos zich weer snel aan en kan er meermaals worden geoogst. Deze groeiwijze is wat bamboe milieuvriendelijk maakt.
Het heeft een aantal geweldige eigenschappen zoals:
*Zacht Bamboe textiel voelt zacht aan op je huid. Het irriteert niet, jeukt niet en is daarom ook heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Fris
*Bamboe kleding blijft lang fris. Door de eigenschappen van de bamboevezel wordt vocht veel beter opgenomen dan bij andere textielsoorten.
*Ademend Bamboe stof heeft prettige thermische eigenschappen en ventileert als het ware. Het verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. Daardoor blijft bamboekleding prettig aanvoelen op je huid.
Gerecycled polyester

Polyester is allesbehalve duurzaam, maar gerecycled polyester is juist weer wél erg goed voor het milieu!
Het wordt namelijk gemaakt van oude plastic flessen. Deze stof wordt ook wel PET genoemd: recycled polyethylene terephthalate.
Om dit te maken worden plastic materialen verzameld en gesmolten tot een dikker materiaal. Daarna wordt dit gesponnen tot vezels, welke weer tot garen worden gesponnen om een kledingstuk van te maken.
Bovendien kunnen plastic flessen tot wel 10 keer gerecycled worden!
Naast kleine, vaak idealistische, bedrijfjes spelen ook grotere merken, zoals Esprit, Claudia Sträter en Steps, behoedzaam in op deze snel groeiende markt.
Gelukkig beginnen steeds meer mensen zich te interesseren voor duurzame kledingstoffen.
Momenteel ben ik voor een klant een pantalon aan het maken van een stof die gemaakt is van bamboe, gemengd met gerecycled polyester.
De stof voelt stevig , maar toch zacht aan en is kreukvrij(!)
Deze prachtige materialen zijn meer en meer te koop bij de stoffenwinkel om de hoek.
Joop Modestoffen in Sittard en In den Schroer in Wahlwiller zijn adressen in mijn omgeving waar ze stoffen verkopen die duurzaam geproduceerd zijn.

In mijn atelier ga ik binnenkort weer workshops geven waarin je van je oude kleding weer iets nieuws hips kunt maken,
Of leuke interieuraccessoires zoals kussens of een sprei gemaakt van oude spijkerbroeken.
Ik hoor graag jullie ideeën hierover!

Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik hoop je hiermee "stof tot nadenken" te hebben gegeven.
Alles begint met kleine stapjes en als we er allemaal eentje zetten komen we samen heel ver!
Ik wens je een fijne dag en hoop je graag eens te zien mijn atelier voor naailessen, een leuke workshop of een kledingstuk op maat.
Liefs Wendy
dit zet zeker tot nadenken aan, Wist niet dat er voor katoen zoveel water nodig was. En al die nieuwe materialen. Sommige nog nooit van gehoord. Leuk om zo ook wat achtergrond en informatie van stoffen te leren kennen